perjantai 30. lokakuuta 2015

Viisumiasiaa

Viime viikolla kävin reissun Buenos Airesissa, Argentiinassa. Syynä tähän oli paitsi halu matkustella muuallakin kuin Chilessä myös paljon käytännöllisempi syy. Minun oli pakko poistua maasta hetkeksi, sillä oleskelen Chilessä turistiviisumilla. Blogin alussa olin sen verran vainoharhainen ja varovainen etten uskaltanut asiasta julkisesti puhua, mutta nyt kun uusi viisumi on jo hallussa niin ehkä olen turvassa (varsinkin kun ottaa huomioon kuinka todennäköistä on, että Chilen viranomaiset tätä blogia lukisivat..) Eli siis: virallisesti olen ollut maassa turistina, en opiskelijana.

Kun ennen vaihtoon lähtöä tein tutkimustyötä, sain selville että opiskelijaviisumi suomalaiselle maksaa noin 400 euroa, vaatii jos jonkinmoista lappua (muistaakseni myös lääkärin todistuksen terveydentilasta) ja lisäksi viisumi on noudettava henkilökohtaisesti Chilen suurlähetystöstä Helsingistä. Turistiviisumi puolestaan on suomalaisille ilmainen, sen eteen ei tarvitse tehdä mitään ja sen varjolla saa olla maassa yhtäjaksoisesti 90 päivää. Ennen kuin tämä 90 päivää tulee täyteen voi poistua maasta hetkeksi, ja takaisin tullessa saa uuden turistiviisumin uudelle 90 päivälle.

Kun on tottunut siihen, että byrokratiaa huijatessa useimmiten käy huonosti, turistiviisumi luonnollisesti arvelutti vähän. Tapasin kuitenkin entisen vaihtarin joka oli onnistuneesti oleskellut vaihtonsa ajan turistiviisumilla ja joka vakuutti, että käytäntö on hyvin yleinen vaihtareiden keskuudessa. Yhdellä Chilen turismisivullakin kerrottiin tästä vaihtoehdosta. Kuulemma Chilen laki ei tunnista tätä turistiviisumilla keinottelua - se ei ole laillista, mutta ei myöskään laitonta. Sivuston mukaan on ollut joitain tapauksia, joissa rajaviranomaiset ovat kyselleet kiusallisia kysymyksiä kolmannella tai neljännellä viisumin uusimiskerralla ja uusineet viisumin lyhyemmäksi ajaksi, mutta sen kamalampia kauhutarinoita ei kantautunut korviini.

Harkinnan jälkeen päätin, että mieluummin käytän ne 400 euroa (+muut viisuminhankkimiskulut) matkustamiseen, kun turistiviisumi kuitenkin vaikutti ihan turvalliselta vaihtoehdolta. Ja niinhän se oli. Kun saavuin Chileen virkailija ei kysynyt minulta mitään vaan antoi suoraan leiman passiin ja viisumin kouraan. En tosin heti tajunnut, että se pieni kuittia muistuttava paperilappunen oli tosiaan viisumini, kun kaikki kävi niin helposti.

Laskin, mihin 90 päivää riittää, ja suunnittelin lopulta matkan Buenos Airesiin. Suosittu vaihtoehto on Mendoza, sillä sinne matkustaminen on huomattavasti halvempaa ja vain päivän bussimatkan päässä, ja sinne suuntasikin osa kavereistani. Pieniä epävarmuustekijöitä kuitenkin liittyy Mendozaan, sillä bussit kulkevat sinne Andien läpi ja joskus raja voi olla useitakin päiviä suljettuna huonojen kelien vuoksi. Ystäväni esimerkiksi joutuivat jäämään Mendozaan ylimääräiseksi päiväksi, kun raja suljettiin lumisateen vuoksi.

Oma viisumin uusimiseni meni ilman ongelmia. Maasta poistuessa virkailija kysyi muutaman kysymyksen matkasuunnitelmistani, jotka tuntuivat aika kuumottavilta vaikka kyseessä olikin varmasti melko rutiinijuttu, ja leimasi sitten passini. Kun oli aika palata Chileen virkailija ei puolestaan virkannut mitään vaan hetken passiani tarkasteltua antoi leiman ja viisumin. Oma viisumini on nyt voimassa opiskelujen loppuun saakka, joten niin kauan kun en hukkaa lappua niin kaikki on sen puolesta kunnossa.

Voin sanoa olevani paljon tyytyväisempi 400 euron käyttämisen Buenos Airesiin kuin opiskelijaviisumiin, josta ei turvallisuuden tunteen lisäksi ole käytännössä juuri mitään hyötyä. Luonnollisesti turistiviisumin kanssa on pidettävä järki päässä - vaikka käytäntö ei varsinaisesti ole laiton, en menisi mainostamaan maahantulossa että aion opiskella ja/tai oleskella maassa pidempään kuin kolme kuukautta. Tosin jo täällä ollessa olen kuullut, miten jotkut ovat asuneet Chilessä jo vuosikausia turistiviisumilla ja aina kolmen kuukauden välein vain käyvät päiväreissun Mendozassa, joten sanktioita ei välttämättä ole luvassa vaikka viranomaiset tajuaisivatkin jutun jujun (kuten näissä tapauksissa epäilemättä tajuavat). Oman kokemukseni puolesta voin siis suositella turistiviisumia vaihtoajalle, mutta jokainen toki tehköön omat päätöksensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti