torstai 17. syyskuuta 2015

Terremoto - ensitunnelmat

Tulipahan tämäkin nyt sitten koettua. Chileen iski voimakas maanjäristys eli terremoto tänä iltana. Kaikki on ihan hyvin, mutta olen vielä vähän jännittynyt tilanteesta. Kun Suomessakin kaikki ovat vielä nukkumassa enkä pääse tutuille purkamaan, niin kirjoittelen tätä blogia nyt sitten sijaisena. Lähetin viestiä niille läheisille joiden puhelinnumero ei hukkunut aiemmassa puhelimen puhdistamisessa, toivottavasti tieto tavoittaa kaikki ennen kuin kukaan ehtii huolestua uutisista.

Olin huoneessani, itse asiassa kirjoittamassa juuri tätä blogia, kun tärinä alkoi. Jos ensimmäisellä maanjäristykselläni tuskin ehdin huomata mitä tapahtui, tällä kertaa minulla oli kunnolla aikaa ihmetellä. Maanjäristys kesti melkein kaksi minuuttia, ja järistys tuntui selvänä tärinänä. Olin rauhassa huoneessani ja hakeuduin seinän lähelle, kunnes kämppikseni viittoi minut pihalle. Hetken päästä tärinä lakkasi, ja Jorge tuli tarkistamaan että kaikki on hyvin. Päivittelin että olipas voimakas maanjäristys, mutta Jorge ei ollut vaikuttunut. "Muy suave" - "hyvin pehmeä" oli hänen kommenttinsa, eikä järistys kuulemma voinut olla edes 5 magnetudin arvoinen koska emme menettäneet sähköjä.

Naureskelin että minusta maanjäristys oli kyllä aika voimakas, mutta minä olenkin Suomesta eikä meillä ole maanjäristyksiä. Menin rauhassa keittämään teetä, kun jälkijäristys iski. Jogen mukaan uutisissa sanottiin järistyksen olevan sittenkin voimakkuudeltaan 7, mitä kaikki ihmettelivät koska valot paloivat edelleen (mikä oli musta aika huvittavaa, mutta kertoo vaan siitä miten tottuneita maanjäristyksiin ollaan täällä). Koska perheen asenne oli niin lepsu, niin en huolehtinut itsekään. Jorge vielä selitti että olemme parhaalla mahdollisella paikalla: kun iso maanjäristys viimeksi iski, heidän talonsa ei kokenut mitään vahinkoja, kun taas keskustassa tuhoutui paikkoja.

Kun palasin huoneeseeni, puhelimeni oli täynnä vaihtareiden ryhmächatin viestejä. Aloin lukemaan viestejä ja uutisia, ja sain kuulla että täällä on annettu tsunamivaroitus. Chilen viranomaisten mukaan järistysten voimakkuus on ollut 7,9, amerikkalaisen median mukaan taas 8,3. Rannikkoa evakuoitiin, ihmiset juoksivat kukkuloille ja Conconissa tulvii. Luotan kyllä Jorgeen siinä että olemme tarpeeksi korkealla ja että kukkulamme on turvallinen, mutta hitto vie kun muhun kyllä tarttuu muiden ihmisten levottomuus ja adrenaliini. Ihan oman mielenrauhan vuoksi pakkasin pieneen reppuun kaikki tärkeät dokumenttini, rahani ja lämpimiä vaatteita. En tule varmastikkaan tarvitsemaan niitä, mutta lohduttaa tietää että jos jotain yllättävää tapahtuisi niin olisin valmis lähtemään.

Jälkijäristyksiä on tullut vielä, mutta ne ovat olleet kerta kerralta pienempiä. Eiköhän tässä pikkuhiljaa uskalla mennä jo nukkumaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti