maanantai 20. heinäkuuta 2015

Hakuprosessi

Ajattelin kertoa lyhyesti hakuprosessista, kun se on vielä edes joten kuten muistissa. Hakeminen tapahtuu SoleMove -järjestelmän kautta, jonne kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin muihinkin yliopiston palvelimiin (WebOodit ynnä muut). SoleMovessa voi sekä etsiä mahdollisia vaihtokohteita että tehdä itse hakemuksen. Hakemukseen pitää täyttää perustietoja itsestä sekä opinnoista, arvioida kielitaitoa sekä pistää mukaan erilaisia liitteitä. Eri vaihtokohteisiin ja vaihto-ohjelmiin vaaditaan eri liitteitä, mutta ainakin Chileen hakiessa seuraavien piti olla mukana:

Opintosuunnitelma (Preliminary study plan). Opintosuunnitelmaan merkitään ne kurssit, joita aikoo vaihdon aikana suorittaa. Kursseista pitää tietää nimi, vähän sisällöstä sekä opintopistemäärä. Opintosuunnitelma pitää hyväksyttää omalla vaihtokoordinaattorilla/oman oppiaineen opettajalla, joka laittaa tarvittavat leimat suunnitelmaan.

Virallinen opintorekisteriote englanniksi (Transcript of Records). Opintorekisteriotteessa näkyvät kaikki suorittamasi kurssit arvosanoineen ja keskiarvoineen. Tämän saa opintotoimistosta ilmaiseksi.

Kielitaitotodistus (Certificate of English Language Competence). Tähän kelpasi esimerkiksi lukion päättötodistus, jossa näkyy englannin arvosana. Itse liitin mukaan vielä opintorekisteriotteen aiemmasta koulustani, jossa näkyi että olen käynyt espanjan kursseja, mutta pelkästään todiste englannin opiskelustakin olisi riittänyt.

Motivaatiokirje (Motivation Letter). Motivaatiokirjeessä kerrot englanniksi, miksi haluat juuri kyseiseen vaihtokohteeseen (jos haet samalla useampaan paikkaan, motivaatiokirje pitää käsittääkseni tehdä vain ensimmäisestä vaihtoehdosta) ja miksi sinut pitäisi valita. Vaihto-infossa sanottiin, että motivaatiokirjeen aloittaminen tyyliin "I've always wanted to go to Chile" on jotakuinkin huonoin mahdollinen. Vaihto ei ole loma, vaan vaihtoon lähtö on perusteltava sillä, mitä hyötyä siitä olisi juuri sinun akateemiselle koulutuksellesi, tulevalle työurallesi ja itsellesi henkilökohtaisesti. Toki näihin henkilökohtaisiin hyötyihin voi kuulua myös uusien asioiden kokeminen ja ystävien saaminen, mutta luulisin että suuremman vaikutuksen teet, jos korostat enemmän hyötyjä nimenomaan koulutuksen ja työllistymisen suhteen.


Muuta ei tässä vaiheessa vaadittu. Hakuprosessi on kaksiosainen: ensin haetaan oman yliopiston sisällä, ja vasta kun kotiyliopisto on antanut siunauksen lähetetään hakupaperit itse kohteeseen. Mikään näistä SoleMoveen laittamistani tiedoista tai liitteistä ei siis vielä tässä vaiheessa lähtenyt Chileen, vaan oma yliopisto tekee ensin hakijoista karsintaa. Tuloksia sai odotella muutaman viikon, kunnes sähköpostiin kolahti ilmoitus että hakemukseni on hyväksytty. Paikka piti vielä käydä vastaanottamassa SoleMovessa. Tässä vaiheessa olisi vielä voinut luopua koko hommasta ilman sakkomaksuja tai sanktioita (vastaanotetun paikan perumisesta saa ainakin Oulussa sakon, ja asia voi vaikuttaa negatiivisesti tulevissa vaihtohauissa), mutta paikan vastaanottamisen jälkeen ei (ellei sitten ole todella hyvä syy, kuten vammautuminen tai raskaaksi tuleminen).

Yliopisto järjesti toisen infotilaisuuden valituille. Koska info oli kaikille yhteinen, ei sen informaatioarvo ollut kovin valtaisa juuri omaa vaihtokohdetta ajatellen. Yksi tärkeä asia kuitenkin selvisi: käytännössä kaikki tähän vaiheeseen päässeet tulevat pääsemään läpi myös vaihtoyliopiston hausta. Paikan peruuntuminen on kuulemma hyvin harvinaista, sillä ilmeisesti vaihtokohteet eivät enää suorita erillistä karsimisprosessia. Chileen lähteminen oli siis käytännössä varmaa ja hakemuksen täyttäminen enemmänkin muotoseikka. Viña del Maren vaihtohakemukseen piti täyttää vain omia tietoja ja kertoa, mitä kursseja on suunnitellut ottavansa. Mukaan piti liittää myös kopio passista.

Hyväksymistä Chilestä saatiinkin odotella sitten kauemmin, mutta toukokuussa lopullinen vahvistus saapui. Vaikka hyväksyminen oli käytännössä varmaa, en uskaltanut ostaa lentolippuja ennen virallista hyväksymistä, joten sinänsä oli harmi että tiedon tulemisessa kesti kauemmin. Lukukausi alkaa Viñassa jo heti elokuun alussa, joten paikalle olisi hyvä saapua jo heinäkuun lopussa. Lähtöpäivä häämöttää jo nurkan takana..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti